Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ju jitsu,  a harcművészet, ami élni tanít.

 

Ázsia országai közül talán Japán az, amely körül a legtöbb

misztikus történet kering. A felkelő nap országa számos okot

ad a csodálatra.

 

 

Okinava szigetén él talán a legtöbb aggastyán kort megélt ember.

A hosszú élet titkára mindig sóvárgott az emberiség, számos teória

született már, mi és hogyan segít meghosszabbítani az életet.

Ez a cikk nem lebbenti fel a fátylat a titokról, de talán elgondolkodtatja

az olvasót.

  Biztos vagyok benne, hogy a szamuráj szó nem cseng ismeretlenül senki számára.

A szó hallatán egy elszánt, büszke harcos alakját festi elénk a fantáziánk, kinek kezében megvillan a katana. / katana:japán kard/ A filmkultúra számtalan alkotással áldozott már a szamurájok emlékének. Az ősi harcosokat napjainkban is nagy tisztelet övezi.

De hogyan léptek elő misztikus harcossá a hétköznapi japán emberek.

Erre egy szó a válasz: JU JITSU.

 A ju jitsu a harcművészetek „ősapja”, amiből a többi ág fejlődött ki.

A szamurájok korszakuk hanyatlásával nem tűntek el, tovább élnek, de nem csak japánban,

a világ talán minden táján felfedezhetjük szellemüket. Ma úgy hívják őket:Harcművészek.

El is érkeztünk a cikk fő témájához, a harcművészethez.

Számos írást olvastam, ami kívülről festette le a harcművészet Ju Jitsu ágát.

Megpróbálom szavakba önteni, mit adott nekem a 15 éve gyakorolt jitsu.

 Az első edzés során egy ismeretlen világba léptem. Sosem hallott szavak röppentek felém,

egymásnak hajlongó  fehér ruhás embereket láttam, akik olyanokat műveltek a lábukkal, kezükkel, amiket eddig csak filmekben tapasztalhattam. Ez volt az első lépés a misztikum megfejtése felé.

 A kezdet nehéz volt, mert meg kellett ismernem önmagam, mennyit bírok fizikálisan és rá kellett jönnöm, hogyan győzi le az akarat a fáradtságot. Egy fél év elteltével máris megmutatkozott a ju jitsu ereje. Tíz év után letettem a cigarettát, egyik napról a másikra.

Úgy, hogy előző nap még 30 szálat füstöltem el. Hihetetlen volt számomra is, hisz rengeteget próbáltam elhagyni e káros szenvedélyt. A megerősödött akaratom győzött, nagyon jó érzés volt.

 A fizikai erőm is gyarapodott, ez nem volt meglepő dolog hisz edzettem folyamatosan. De a technikák alkalmazása a mindennapi életben az kicsit meglepett. Autószerelő vagyok és néha egy-két csavar meglazítása nem egyszerű feladat.

Egy napon összeakadtam a meglazíthatatlannak tűnő csavarral. De az edzéseken használt légzés technikával, sikerült leküzdenem a makacs csavart.

De az igazi bizonyítékát a ju jitsu erejét, hatását csak nem rég tapasztaltam meg. Közel járok a 40. születésnapomhoz és nem régen összefutottam pár régi baráttal, akik szintén ebben a korban járnak, csak nem edzenek. Mit mondjak, az idő múlása nem vált hasznukra.

Nem láttam már rajtuk a fürgeséget, ami jellemezte őket hajdan focizás közben, és a beszélgetés során kiderült, sok egészséggel kapcsolatos gonddal küszködnek. Fájnak az izületeim, panaszkodott egyikük, a másik elmesélte, hogy nem rég futnia kellet a buszhoz kb. 20 métert, és a buszon majdnem intubálni kellet, hogy levegőt kapjon.

Elmondtam nekik, hogy nekem semmilyen problémám nincs, hála a harcművészetnek. Próbáltam őket is rávenni a mozgásra, de az volt a válasz, hogy nincs rá idő, meg a család… stb.

Nekem sem egyszerű az életem, de ha az ember akarja, hogy legyen ideje önmagára, akkor lesz is.

 Az edzések során kikapcsolódik az ember, egy más világban tölt el másfél órát és közben kiadja magából a feszültséget, átmozgatja talán az összes izmát,és  a meditációk folyamán alkalma van a lelkében is rendet tenni.

Visszatérve a szamurájokra, a rendszeres mozgás és meditáció nélkül nem lehettek volna

misztikus harcosok. De meggyőződésem, hogy Okinava szigetén az aggastyán korú emberek,

sok évet köszönhetnek a karaténak, harcművészeteknek, szóval a mozgásnak.

 

 Ezzel a cikkel nem csak a harcművészetek mellé állok, hanem a testmozgás fontosságára is szeretném felhívni a figyelmet. Végül is mindegy mit, csak sportoljunk rendszeresen!

Szándékosan nem kezdtem el magyarázni magát a Ju Jitsu-t, mert vannak dolgok, amiket csinálni kell, ahhoz hogy megértsük. Ilyen a Ju Jitsu is.

                                                                                     Tóth János /Janus/

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Can you remain in effect the squeezing

(AKeftatuse, 2018.10.01 06:26)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre moelle bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-cialis-en-ligne-france/

Blood Apply pressure on Readings Explained

(AKeftatuse, 2018.09.21 02:32)

Torsion bras de quelqu'un est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-cialis-en-pharmacie-en-france/

Blood insistence diagram

(Atrauretry, 2018.08.14 12:25)

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre determination bat, il pompe le sang par vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-quel-prix/